keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Fluidisaatio eli leijutus

Tässä vähän leijutuksesta eli leijutuksella (fluidisaatio) tarkoitetaan tilaa, jossa kiintoainerakeet käyttäytyvät kaasu- tai nestevirrassa kiehuvan nesteen tavoin. Rakeiden leijutus saadaan aikaan johtamalla kaasu- tai nestevirta rakeiden alapuolelta niiden muodostamaan kerroksen läpi. Paine aiheuttaa ylöspäin suuntautuvan voiman. Virtauksen kasvaessa riittävän suureksi paine riittää kannattamaan raekerroksen painon. Leijutustilassa rakeet liikkuvat esteettä kaikkiin suuntiin ja samalla niiden muodostaman kerroksen pinta-ala kasvaa. Leijutustilassa aineen-ja lämmönsiirto rakeiden ja kaasun tai nesteen välillä on huomattavasti suurempi verrattuna ei-leijutustilaan eli kiinteään kerrokseen.

Materiaali tiheyden saimme kun lisäsimme 100ml:n mittalasiin denaturoitua alkoholia noin 50 ml. Sitten punnitsimme 50 g  kiintoaine rakeita ja lisäsimme mittalasiin. Luimme tilavuuden asteikolta.
Määritimme kiintoaineen keskimääräinen raekoko. Punnitsimme loput rakeista, jotta saimme saimme leijutuksessa käytettävien rakeiden massan.

Leijutus torniin laitoimme kiintoaine rakeet. Laitteessa ei saa olla vettä.
l

Leijutus torniin lisäsimme mäntysuopaliosta, jonka tarkoituksena on saadaa alhaisempi pintajännitys täyttövaiheessa ja vältytään liian suurelta määrältä koetta häiritseviä ilmakuplia.
Täytimme leijutustornin hitaasti vedellä ja annoimme veden valua tornin läpi kunnes sumeana erottuva mäntysuopa on poistunut.

Videossa näkyy että leijutus onnistui.

työ ohjeen ja tulokset löydät täältä

Lähteet:
Juhani Pihkala Prosessitekniikka Prosessiteollisuuden yksikkö- ja tuotantoprosessit (17.1.2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti