Saippua on kemialliselta koostumukseltaan rasvahappojen natriumsuola, jota tehdään rasvoista tai öljyistä keittämällä niitä emästen (kuten natriumhydroksidin) kanssa 80–100 °C:n lämpötilassa.
Nyt työn pariin
Aluksi punnitsimme kookos- ja kasvisrasvat sekä rypsi- ja oliiviöljyt samaan dekkaan. Valmistimme NaOH liuoksen . Sulatimme rasvat ja annoimme jäähtyä 48 asteeseen. Kun NaOH liuos oli myös 48 asteista laitoimme sen rasvojen ja öljyjen sekaan.
![]() |
| Valmistettu NaOH liuos (vasen kuva) ja rasvat ja öljyt sulatettu (oikea kuva) |
![]() |
| Kun rasvojen ja NaOH lioksen lämpötilat ovat samat niin ne yhdistetään. |
Sekotimme liuosta jotta saataisiin paksumpaa, sen jälkee lisäsimme sen muottiin. Annoimmen sen jäähty ulkona yön yli.
Lopputulos saippuasta tuli saippuaa.
Työ ohjeen löydät täältä
Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Saippua pvm: (17.12.2012)





Ei kommentteja:
Lähetä kommentti