tiistai 11. joulukuuta 2012

Venttiilin ominaiskäyrän selvittäminen

Työssä ohjasimme istukkaventtiiliä.

Vähä tietoa istukkaventtiilistä.

Pesä tehdään usein valuraudasta tai valuteräksestä ja tulppa sekä istukkarengas haponkestävästä teräksestä. Materiaalin valintaan vaikuttavat prosessin lämpötila ja paine.

Kuluvat osat voidaan myös valmistaa kemiallisesti tai mekaanisesti kestävämmästä materiaalista tai päällystää sellaisella.

Liitäntäkooltaan liian suuri venttiili voidaan varustaa myös pienemmillä sisäkaluilla, jolloin sen säätöominaisuudet ovat pienillä virtauksilla paremmat ja venttiilikokoa voidaan tarvittaessa suurentaa vain sisäkalut vaihtamalla.

Istukkaventtiilin toimisuunta on suora, kun sisäänpäin menevä kara sulkee venttiilin. Venttiilin toimisuunta voidaan vaihtaa uudelleen kokoamalla.

Virtaussuunta valitaan niin, että prosessipaine pyrkii avaamaan venttiiliä. Muuten venttiilin pienessä avautumisasennossa syntyy auki-kiinni -nakutusta. Tasapainotettu istukkaventtiili voidaan asentaa niin, että prosessipaine sulkee venttiilin tiiviisti.

Tulpan muotoilulla pyritään hakemaan venttiilille mahdollisimman hyvät virtausominaisuudet.

 
Tässsä kuvassa on simenssin näyttö jolla muutimme säätöpiiristä (LICZA-2214) venttiilin ohjausta. Muutimme säätöpiiristä venttiilin asentoa 5%:n välein (0-100%).



Otimme virtaukset ja venttiilin asennot ylös ja teimme tuloksista tämmöisen kuvaajan joka kuvaa istukkaventtiilin ominaiskäyrää.



Lähteet: KnowPulp - Tuotannon hallinta ja automaatio - Mittaukset ja toimilaitteet - Kenttälaitetekniikka - säätöventtiilit    (11.12.2012)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti